Punkt widzenia konsumenta ważny dla stawki
Nie stanowią produktów podobnych ciepła i gotowa do spożycia pizza, przy tym dostarczona na wskazany przez klienta adres w stosunku do podobnego dania, ale zapakowanego i mrożonego czy schłodzonego, w sklepie.
W styczniu 2022 r. spółka wystąpiła o wydanie wiążącej informacji stawkowej (WIS) w zakresie sklasyfikowania towaru. Konkretnie chodziło o pizzę Pepperoni Gigant.
Fiskus uznał, że towar, o który pyta spółka tj. pizza przygotowywana w lokalu wraz z usługą dowozu do klienta – świadczenie kompleksowe. I sklasyfikował je do działu 56 PKWiU 2015 ze stawką 8 proc. Zauważył, że działalność restauracyjną i cateringową charakteryzuje wiele elementów i czynności, wśród których dostawa gotowej żywności i napojów przeznaczonych do spożycia przez ludzi jest tylko jedną ze składowych i gdzie zdecydowanie przeważają usługi.
Zdaniem fiskusa w spornej sprawie nie mamy do czynienia z usługą restauracyjną bądź cateringową. Chodzi bowiem o dostawę posiłku tj. pizzy przygotowywanej w lokalu wraz z usługą dowozu do klienta. Spółka zajmuje się sprzedażą świeżej pizzy: w kawałkach oraz w całości. Posiada niewielkie lokale, w których przyjmuje zamówienia. W lokalach nie ma obsługi kelnerskiej, klient składa zamówienie przy ladzie, gdzie też odbiera towar. Pizza sprzedawana jest też wraz z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta